mie. mai 22nd, 2019

Drepturile din televizări …

Drepturile din televizări sunt ca un fel de redevenţă dată de către cineva atunci când exploatează o resursă. Şi, în mod similar cu România, care nu primeşte mare lucru de la cei care îi exploatează resursele, nici cluburile de fotbal nu se vor alege cu mare lucru de pe urma televizării partidelor. Banii din rating, reclame şi alte alea vor rămâne la televiziuni, iar echipele vor fi nevoite să se mulţumească cu niscaiva bănuţi din care nu vor fi în stare să achite nici măcar o deplasare. 

Colac peste pupază, conform noilor modificări suferite de ROAF, cluburile nu mai pot refuza televizarea meciurilor, riscând sancţiuni drastice, cum sunt amenzile sau pierderea punctelor. Astfel, dacă o televiziune ne va spune să jucăm marţi de la ora 23:00, aşa o să fie! Ca să aibă ei cât mai mulţi spectatori în faţa micului ecran. Ce contează că în tribune va fi linişte sau că se vor auzi doar puţinii fani ai echipei gazdă. 

Când încă era parlamentar al României, Mitică Dragomir visa la un proiect de lege – aberant fireşte! – prin care să se interzică efectuarea deplasărilor. Astăzi, acest lucru devine o realitate, prin simplul fapt că există posibilitatea să joci luni seară, la 20:45 undeva la Cluj sau la Ploieşti. Ori, în condiţiile în care majoritatea suporterilor lucrează şi nu toţi îşi pot lua liber, e ca şi cum s-ar interzice deplasarea. 

Aş fi de acord cu această regulă, dar numai în situaţia în care se impun şi alte reguli stricte. Toate meciurile se dispută sâmbăta, la ora X (să zicem la întâmplare 15:00) şi doar 1 sau 2 partide se dispută la X + 2 sau în nocturnă. Să ai timp să pleci de vineri seară, să ajungi la meci şi să te şi întorci luni la serviciu… Toată lumea ştie în ce hal este infrastructura rutieră a României. Drumuri, nu, legături feroviare, nu. Şi atunci cum să ajung eu luni la Timişoara?! Poate doar cu avionul! 

Deşi FRF pare că ţine partea suporterilor, se pare că nu tolerează gesturile de rebeliune cum au fost cele de la U.T.A. – Poli sau FC Argeş – Dacia Mioveni. Atunci, vocea suporterilor a fost respectată. Acum, cine nu-i de acord, trebuie să vină şi cu banii de amendă. Nu zic să se restrângă dreptul telespectatorului de a asista la meci, dar să fie protejat mai întâi dreptul celui care merge la stadion!

Nu ştiu dacă televizarea meciului va duce la scăderea numărului de suporteri în tribune. Cine doreşte, vine la meci în orice condiţii şi dacă vremea e nasoală. Normal că o să fie şi unii mai comozi, dar unde aţi prefera să fiţi la un Farul – Petrolul? În faţa televizorului sau în tribune?! Şi dacă ar fi grindină, tot în tribună m-aş duce. 

Sper ca toţi suporterii să ia atitudine cu privire la această formă de presiune. Şi să protesteze ca cei de la Standard Liege, când au aruncat cu mii de role de hârtie igienică sau ca nemţii, când au aruncat cu mingii de tenis. Nu ştiu ce efect va avea, dar nici să stăm indiferenţi. 

Când F.C. Farul era încă în Liga a 2-a, meciurile erau transmise şi de TVR. Astfel, pe TVR 3, de exemplu, puteai asista la un Farul – Snagov. Sincer mă întreb, din toată ţara, că doar TVR e post naţional, câţi telespectatori neutri urmăreau meciul. Gândiţi-vă că nu în fiecare etapă va fi câte un derby de tradiţie. O să mai joace şi Afumaţi cu Baloteşti. 

Un singur lucru mai am de spus. Ţin minte un “El Clasico” care s-a disputat la 12 noaptea, ora locală, ca să poată fi retransmis de cât mai multe televiziuni. Când au intrat jucătorii pe teren, Iker Casillas căsca! Asta în condiţiile în care meciul nici măcar nu începuse încă…

A.D.O.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *